Welkom op onze webshop

Voor bedrijven en particulieren !

Voor professionals en doe-het-zelvers !

Onze product prijzen zijn inclusief btw. De btw specificatie wordt zichtbaar in de winkelwagen.

Zo kun je een geluidsdichte wand maken

Zo maak je een geluidsdichte wand of voorzetwand

Mijn winkel Admin |

Heb je in je woning veel overlast van buren of van de straat? Of heb je absolute rust en privacy nodig voor je thuisstudio of je kantoor aan huis? Dan is goede geluidsisolatie in huis een must. Eén manier om dit te bereiken is door het plaatsen van een geluidsdichte wand. Zo voorkom je dat geluid van buitenaf naar binnen komt en andersom. Maar hoe kun je een muur geluidsdicht maken? We leggen het allemaal uit in dit artikel.

Verschil tussen luchtgeluid en contactgeluid

Geluid dat van buitenshuis naar binnen komt, en waar we overlast van kunnen ervaren, kunnen we onderscheiden in luchtgeluid en contactgeluid. Luchtgeluid zijn geluidstrillingen die door de lucht worden verplaatst, zoals muziek, gesprekken van buren of gehuil van een baby. Contactgeluid is een heel andere bron van geluid. Dit zijn namelijk geluiden die voortkomen door fysiek contact met een oppervlak, zoals een vloer of een muur. Voorbeelden hiervan zijn schuivende meubelen en voetstappen.

Alhoewel goede isolatie in huis de geluidsoverlast van zowel contactgeluid als luchtgeluid flink kan verminderen, is het belangrijk om de bron van overlast te identificeren voor je aan de slag gaat met isoleren. Er zijn namelijk verschillende manieren om je woning geluidsdicht te maken en de bron van geluid speelt hierbij een grote rol. Zo kun je namelijk gerichter te werk gaan en effectiever geluidsoverlast verminderen.

Kosten en overwegingen

Bij het geluidsdicht maken van een ruimte in huis is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Natuurlijk houd je rekening met je beschikbare budget voor akoestische isolatie. Er zijn veel mogelijkheden voor het isoleren van je woning en deze mogelijkheden variëren flink in prijs. Een expert op het gebied van akoestiek en isolatie kun je hier zeker meer over vertellen. Neem contact met ons op en wij kunnen je verder helpen met het isoleren van de kamer.

Een andere overweging is de locatie van de ruimte die je wilt isoleren tegen geluidsoverlast. Een kamer aan een drukke straat heeft tenslotte andere isolatie tegen de geluiden nodig dan een kamer grenzend aan een slaapkamer van de buren. De beste oplossing om de ruimte geluidsdicht te maken is erg afhankelijk van de ligging.

Daarnaast is ook het gewenste resultaat een belangrijke factor om rekening mee te houden. Wil je volledig geluidsdichte wanden of alleen bepaalde delen van de muur isoleren? Dit kan invloed hebben op de keuze voor materialen en technieken.

Materialen en technieken voor geluidsdichte wanden

In de meeste woningen is wel enige mate van isolatie aanwezig, maar is absoluut geen sprake van optimale geluidsisolatie. Daarom hebben veel mensen in bepaalde mate last van contactgeluid en luchtgeluid van hun buren en van buitenaf. Dat is op zich geen probleem, maar als je een ruimte in huis wilt gebruiken voor ongestoord werken of als studio, dan is het verminderen van geluidsoverdracht wel een prioriteit. Gelukkig zijn er verschillende materialen en technieken beschikbaar om een geluidsdichte wand te creëren, waardoor je rust en privacy kunt garanderen.

Gipsplaten

In veel woningen wordt gebruik gemaakt van gipsplaten voor het afwerken van muren. Deze platen zijn relatief goedkoop en makkelijk te monteren, maar bieden weinig geluidsisolatie. Toch zijn er speciale platen op de markt die wel een muur geluidsdicht kunnen maken. Dit zijn zogeheten akoestische platen, gemaakt van meerdere lagen gips en met een speciale kern die geluidsgolven absorbeert. Deze platen zijn iets duurder, maar bieden wel veel betere geluidsisolatie dan reguliere platen.

Akoestische wandpanelen

Een andere optie om geluidsoverlast tegen te gaan, is door het plaatsen van akoestische panelen op de muur. Deze akoestische wandpanelen zijn gemaakt van geluiddempend materiaal dat geluidsgolven absorbeert. Dit verbetert niet alleen de akoestiek in de kamer, maar vermindert ook de ongewenste geluiden. Met akoestische wandpanelen kun je een kamer beperkt geluidsdicht maken zonder de muren open te hoeven breken.

Geluidsisolerende tussenwand

Een geluidsisolerende tussenwand is een andere effectieve manier om geluidsoverlast te verminderen. Deze wand wordt geplaatst tussen twee ruimtes en zorgt ervoor dat geluid niet door de muren heen kan dringen. Dit is vooral nuttig in een woning waar meerdere mensen thuis zijn en werken. De tussenwand kan gemaakt worden van verschillende materialen, zoals gipsplaten met een geluidsisolerende laag ertussen, of speciale panelen die al geluidsabsorberend zijn.

Isolerend materiaal

Je kunt ook je muur isoleren met geluidsisolerende materialen, zoals bijvoorbeeld onze katoenisolatie of cellulose isolatie. Deze materialen worden tussen de muren geplaatst en zorgen voor een flinke vermindering van geluidsoverlast en goede geluidsisolatie.

De voordelen van het gebruik van isolatiemateriaal

Om in huis de muren geluiddicht te maken heb je veel verschillende mogelijkheden. Door de voors en tegens tegen elkaar af te wegen, kom je tot een oplossing die het beste aansluit bij jouw woning en jouw wensen. In veel gevallen zal blijken dat het gebruik van isolatiemateriaal een ideale keuze is. Het is kostenefficiënt, je hebt ruime keuze in mogelijkheden en het is een uitstekende manier om geluidsoverlast van de buren of van buiten te voorkomen. Het zal geluid tegenhouden en privacy en rust geven.

Bij AkoestiekPartner worden Métisse isolatieplaten verkocht gemaakt van gerecycled katoenvezels. Deze platen kunnen worden ingezet om de akoestische isolatie te verbeteren in huis en kunnen worden gebruikt voor isolatie van de wanden, maar ook het plafond en de vloer. Met metisse geluidsisolatie zorg je ervoor dat 95% van het geluid geabsorbeerd wordt. De isolatieplaten kunnen worden gebruikt in spouwmuren en scheidingswanden en is eenvoudig te verwerken. Hierdoor is het een oplossing die financieel aantrekkelijk is en in veel woningen gebruikt kan worden.

Als alternatief kan ook gebruik gemaakt worden van Cyclin cellulose isolatieplaten gemaakt van reststromen papier en karton. Dit product heeft eveneens hoge absorptiewaardes en is gemakkelijk te verwerken. Bovendien is het product geheel in Nederland gemaakt.

Advies nodig van een professional?

Natuurlijk kun je zelf aan de slag gaan met isolerende materialen om geluidsoverlast te verminderen en de akoestiek in je thuiskantoor of studio te verbeteren. Maar voor echt goede oplossingen tegen contactgeluid en luchtgeluid is het verstandig om een professional in te schakelen. Iemand met de nodige ervaring met geluidsisolatie en geluidsisolerende materialen kan namelijk echt advies op maat geven en zo zorgen voor een optimaal resultaat.

Bij AkoestiekPartner ben je aan het juiste adres voor advies op maat en alle materialen die je nodig hebt voor het dempen van geluiden. Neem contact op met ons voor al je vragen!

1 reactie

Hallo,

Ik ben op zoek naar goede geluidsisolatie voor mijn werkkamer/gamekamer. Mijn vriendin hoort mij beneden wanneer ik in een call voor werk zit, maar al helemaal zodra ik fanatiek game. Nu zou ik mijn kamer graag zo geluidsdicht mogelijk willen (laten) maken. De kamer waarin ik zit is 1945mm breed en 4110 mm lang. De muren zijn zo’n 2600mm hoog. Als ik daar de raampartij en de deur af haal, kom ik op ± 27,5 m2 aan wand uit. Wellicht valt er ook op de deur isolatie aan te maken. De deur is, inclusief kozijn, ±1000mm breed en 2350mm hoog.

Graag hoor ik wat er voor benodigd is en of u een prijsindicatie kunt geven op basis van bovengenoemde maten om mijn kamer geluiddicht te maken. Alvast hartelijk dank.

Met vriendelijke groeten,

Oscar Jansen

Oscar Jansen,

Laat een reactie achter