Welkom op onze webshop

Voor bedrijven en particulieren !

Voor professionals en doe-het-zelvers !

Onze product prijzen zijn inclusief btw. De btw specificatie wordt zichtbaar in de winkelwagen.

Gehorig huis isoleren: slimme oplossingen tegen geluidsoverlast

Gehorig huis isoleren: slimme oplossingen tegen geluidsoverlast

Harold van Gerwen |

Geluidsoverlast is een bekend probleem voor veel Nederlanders. Denk aan het geluid van auto’s, spelende kinderen, voetstappen van boven of zelfs elk woord van de buren kunnen verstaan. Wie dit herkent, weet hoe vervelend een gehorig huis kan zijn.

Gelukkig zijn er slimme oplossingen om geluidsoverlast tegen te gaan. In deze blog vertellen we je alles over een gehorig huis isoleren. We leggen uit wat een huis gehorig maakt, welke oplossingen en zijn en hoe je dat slim aanpakt.

Waarom is mijn huis zo gehorig?

Veel huizen in Nederland zijn gebouwd in een tijd toen het isoleren van geluid nog geen prioriteit was. Denk hierbij aan oude huizen in dorpen, portiekwoningen in de stad of flats uit de vorige eeuw. We zetten een aantal veelvoorkomende redenen voor gehorige huizen op een rij.

1. Slechte of verouderde bouwmaterialen

Bij de bouw van huizen met een bouwjaar in de twintigste eeuw, vooral voor de jaren ’80, is niet of nauwelijks rekening gehouden met geluidsisolatie. Destijds zijn muren vaak opgebouwd uit enkel steen of gips. Er is dan dus geen sprake van een geluidswerende laag.

Ook vloeren uit die tijden zijn vaak niet goed in het isoleren van geluid. De vloeren zijn erg zwaar of juist heel licht. In beide gevallen kan het zo zijn dat elke trilling hoorbaar is. Ook ramen zonder dubbel glas dragen bij aan een gehorige woning.

2. Dunne muren en plafonds

Tussen woningen of tussen de kamers in een huis is vaak sprake van dunne scheidingsmuren. Deze muren laten luchtgeluid gemakkelijk door. Denk hierbij aan geluiden van muziek, stemmen of het stromen van water na het doortrekken van een wc. 

Daarnaast is er bij dunne muren en plafonds vaak sprake van contactgeluid. Hierbij gaat het om trillingen die hun weg vinden via muren, vloeren en plafonds. Voorbeelden zijn de geluiden van dichtslaande deuren of geschuif met meubels.

3. Ontbrekende of slechte isolatie

In vrijwel alle gevallen is het ontbreken van een goede isolatie de kern van het probleem. Zonder isolatie in vloeren, wanden en plafonds is er geen barrière tegen geluid. Dit is soms ook het geval bij oude kantoorgebouwen die omgebouwd zijn tot appartementen.

Bovendien hebben veel Nederlanders last van flankerend geluid, oftewel geluid dat via een omweg alsnog je oren bereikt. Een deur met een kleine kier of een kozijn dat net niet goed aansluit kan er al voor zorgen dat geluiden van buiten of van de buren zeer goed hoorbaar zijn. 

 

Soorten geluid in huis: luchtgeluid en contactgeluid

Voordat je begint te isoleren tegen geluidsoverlast, is het belangrijk om te begrijpen welk type geluidsoverlast je ervaart. Je kunt zelf onderzoek doen of de experts van AkoestiekPartner inschakelen voor een professioneel adviesgesprek of een betrouwbare meting.

Voor nu maken we nogmaals duidelijk onderscheid tussen luchtgeluid, contactgeluid en flankerend geluid. Een goede oplossing op het gebied van geluidsisolatie houdt overal rekening mee.

Luchtgeluid

Dit zijn de geluiden die zich verplaatsen door de lucht. Voorbeelden zijn de televisie van de buren, stemmen of een muziekinstrument dat je duidelijk kan horen. Vooral bij oudere woningen geeft dit veel overlast. Gelukkig werkt geluidsisolatie hier heel goed tegen.

Contactgeluid

Dit zijn geluiden die via trillingen door de constructie van je huis gaan. Voorbeelden zijn voetstappen, schuivende stoelen of zelfs beweging op basis van de bas van muziek. Goede geluidsisolatie is de beste manier om geluid via een vloer of muur te verminderen.

Flankerend geluid

Flankerend geluid bereikt je via kleine naden, gaten en kieren. Je hoort bijvoorbeeld geluiden van buitenaf via een niet goed passend kozijn of een oude deur. In de meeste gevallen is er sprake van een combinatie van factoren.

Oplossingen voor een gehorig huis

Nu we meer weten over de oorzaken van een gehorig huis en de verschillende vormen van geluidsoverlast, is het tijd om de boel grondig aan te pakken met efficiënte oplossingen. 

Welke oplossing bij jou past, hangt af van jouw specifieke situatie. We bespreken drie veelgebruikte oplossingen om een gehorig huis stiller te maken.

1. Muur isoleren

Geluid isoleren begint vaak met het isoleren van muren. Dit kan bijvoorbeeld met een voorzetwand. Dit is een extra wand op een frame van hout of metaal, gevuld met isolatiematerialen zoals bijvoorbeeld glaswol of cellulose.

Bij AkoestiekPartner bieden we verschillende vormen van akoestische isolatie aan, zoals van de merken Cyclin en Métisse. Ons isolatiemateriaal van Métisse bestaat voor 90 procent uit gerecyclede katoenvezels en is leverbaar op rol en als plaat.

Dankzij een voorzetwand is er sprake van een zogenaamd ‘ontkoppeld systeem’. De wand wordt los van de originele wand geplaatst. Zo voorkom je dat geluid zich als trillingen via de muur kan verspreiden. Dit werkt bijvoorbeeld erg goed bij een scheidingsmuur met de buren.

2. Plafond isoleren

Naast de muren is ook het isoleren van plafonds een veelgemaakte keuze. Een ingrijpende aanpak is het verlagen van het plafond. Hierbij wordt het plafond van isolatiemateriaal voorzien als extra barrière.

Een andere optie is het plaatsen van akoestische plafondpanelen. Deze panelen absorberen geluid en verbeteren de akoestiek in de ruimte. Deze optie is gemakkelijker te realiseren en ook voordeliger. Het resultaat is uiteraard wel iets minder dan een verlaagd plafond.

3. Akoestische oplossingen in huis

Naast verbouwingen waarbij muren en plafonds aangepast worden, is het ook mogelijk om binnen het huis aanpassingen te maken. In sommige gevallen is dit zelfs de enige optie, bijvoorbeeld als je in een huurhuis woont en de eigenaar geen werkzaamheden wil laten verrichten.

Om de akoestiek in huis te verbeteren, kun je kiezen voor verschillende oplossingen. Denk hierbij aan akoestische wandpanelen of bijvoorbeeld akoestische wandbekleding. Vilt of textiel op de muren zorgt voor een isolerende laag.

Ook qua inrichting kun je al een hoop doen. Denk aan dikke gordijnen, grote tapijten, meubels van stof, een paar grote platen of een grote boekenkast tegen de muur. Dit helpt allemaal op geluid te breken en te absorberen.

Wat kost het om je woning te isoleren?

Iedereen wil natuurlijk weten wat het gaat kosten. Omdat de kosten voor geluidsisolatie sterk afhankelijk zijn van je huidige en de gewenste situatie, is het echter niet gemakkelijk om concrete prijzen te noemen.

Andere factoren zijn de gewenste isolatiematerialen, de grootte van het oppervlak dat geïsoleerd moet worden en hoe oud het pand is. Wil je duidelijke getallen op papier? Neem dan contact met ons op. Dan bespreken we samen jouw situatie en komen we tot een passende offerte op maat.

Kies voor een professionele aanpak met AkoestiekPartner

Wil je jouw huis het best geïsoleerd hebben als mogelijk? Of de geluidsbron nou je bovenburen, je onderburen of de buitenwereld is: wij hebben een passende oplossing voor iedere vorm van geluidsoverlast, zowel voor kleinere ruimtes als grotere ruimtes. We helpen je graag verder!

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Je mag ons natuurlijk ook direct bellen op +31(0)492-830071

We zijn telefonisch bereikbaar van 8.30-17.00 uur