Welkom op onze webshop

Voor bedrijven en particulieren !

Voor professionals en doe-het-zelvers !

Onze product prijzen zijn inclusief btw. De btw specificatie wordt zichtbaar in de winkelwagen.

Geluidsisolatie tegen de buren - Praktische tips om geluidsoverlast te voorkomen

Geluidsisolatie tegen de buren - Praktische tips om geluidsoverlast te voorkomen

Mijn winkel Admin |

Je huis is jouw persoonlijke ruimte, een plek waar je tot rust kunt komen na een drukke dag. Maar wat nu als jij je zelfs in je eigen huis niet ontspannen voelt? Voor veel mensen is dit de dagelijkse realiteit. Door geluidsoverlast van aangrenzende woningen of buren kan het moeilijk zijn om echt te genieten van je eigen woning. Dunne scheidingswanden, lawaaierige buren en veel woningen dicht bij elkaar maken geluidsoverlast in huis een reëel probleem voor veel mensen. Gelukkig is hier iets tegen te doen! Met goede geluidsisolatie tegen buren kun je de overlast in huis flink verminderen en wordt jouw huis weer een oase van rust.

Het belang van goede geluidsisolatie

We weten allemaal dat isolatie in huis belangrijk is. Het houdt de warmte binnen, bespaart energie en zorgt voor een comfortabel leefklimaat. Maar isolatie is minstens zo belangrijk voor geluid. Het houdt het geluid van de straat buiten en vermindert de overlast van buren aanzienlijk, vooral als je in een appartementencomplex of rijtjeshuis woont. Geluid van buitenaf kan door de ramen, muren, luchtroosters, plafonds en vloeren komen en kan een bron van hinder zijn.

Geluidsgolven kunnen zich gemakkelijk door de lucht, muren en vloeren verspreiden. Dit kan ervoor zorgen dat je in huis flink wat last kunt hebben van geluiden uit de aangrenzende ruimte, zoals de woonkamer van de buren, de slaapkamer van een pasgeboren baby of de hobbyruimte van een enthousiaste buurman. Natuurlijk probeer je een goede buur te zijn en je niet te storen aan de geluiden van je naaste buren, maar op den duur kunnen deze geluiden flink op de zenuwen gaan werken.

Flankerend geluid dat we horen van de buren kunnen we onderscheiden in luchtgeluid en contactgeluid. Luchtgeluid zijn de geluiden die je hoort van gesprekken, de radio en spelende kinderen. Deze luchtgeluiden reizen door de lucht, door wanden en door het plafond naar je woning. Contactgeluid is het horen van voetstappen, het verschuiven van meubels en het horen vallen van objecten op de vloer. Zo'n geluid hoor je vaak op het plafond of door de wanden en wordt veroorzaakt door trillingen.

Door middel van goede isolatie kun je de overlast door contactgeluid of luchtgeluid van je buren verhelpen. De muur isoleren die grenst aan de naaste buren kan al veel verschil maken, maar er zijn nog veel meer manieren om de geluidsisolatie in huis te verbeteren en flankerend geluid te voorkomen. Dit kan een flink verschil maken in jouw woongenot.

Praktische tips voor geluidsoverlast in huis

Om het geluidsoverlast te verminderen kun je een aantal dingen doen. Zo voorkom je overlast van geluid van je buren, maar demp je zelf ook de geluidsoverlast naar buiten toe. Hieronder volgen een aantal praktische tips. Misschien kun je deze tips delen met je buren om zo elkaar te helpen met de geluidsisolatie.

Plaats vloerbedekking of tapijt

Een harde vloer kan voor veel geluidsoverlast zorgen, vooral voor de onderburen. Het lopen op de vloer kan trillingen brengen en zo via het plafond van de onderburen voor overlast zorgen. Het is daarom aan te raden om vloerbedekking of tapijt te leggen in ruimtes waar veel gelopen wordt. Dit dempt het geluid van de vloer en zorgt voor minder overlast van voetstappen en contactgeluid.

Plaats gordijnen

Gordijnen zijn niet alleen decoratief, maar kunnen ook een functie hebben in het verbeteren van de geluidsisolatie in huis. Kies voor dikke gordijnen die zorgen voor extra demping van geluid van buitenaf. Deze gordijnen kunnen vooral effectief zijn bij ramen en deuren die aan drukke straten of buren grenzen om het luchtgeluid te verminderen.

Plaats een boekenkast tegen de muur

Een simpele, maar effectieve manier om geluidsoverlast te verminderen is het plaatsen van een boekenkast tegen de muur. Boeken zijn namelijk goede geluidsisolatoren en kunnen helpen met het dempen van geluiden die door wanden heengaan. Bovendien geeft het ook nog eens een leuke en persoonlijke touch aan je interieur, zo'n boekenkast tegen de wand.

Geluidsisolatie in de muur biedt een langdurige oplossing

De praktische tips die we gegeven hebben, zijn vooral een tijdelijke oplossing. Wil je jouw huis echt geluidsdicht maken, dan kun je beter kiezen voor geluidsisolatie in de muren. Niet elke woning is hetzelfde gebouwd en daardoor is niet elke muur tussen buren gelijk. Om je op weg te helpen, hebben we hieronder een aantal veelgebruikte materialen voor geluidsisolatie van muren tussen buren op een rijtje gezet.

Geluidsisolerende gipsplaten

In veel woningen wordt gebruik gemaakt van gipsplaten. Maar wist je dat er ook geluidsisolerende gipsplaten zijn? Deze zijn speciaal ontworpen om geluidsoverlast te verminderen. Deze platen worden vaak toegepast bij renovaties of nieuwbouwprojecten en kunnen eenvoudig aan de muur of een houten frame bevestigd worden met schroeven. De platen bestaan uit verschillende lagen materiaal en de platen absorberen trillingen en geluidsgolven, waardoor geluid van de buren minder goed doordringt.

Geluidsisolerende scheidingswand

Ook een optie om geluidsoverlast te verminderen is de muur isoleren met een geluidsisolerende scheidingswand, ook wel een geluidsisolerende voorzetwand genoemd. Deze voorzetwand wordt vaak toegepast bij rijtjeshuizen of appartementen waar de muren gedeeld worden met buren.

Een geluidsisolerende scheidingswand bestaat uit verschillende lagen materiaal die samen zorgen voor een goede demping van geluidsgolven. Zo kan er bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van meerdere lagen gipsplaten, isolatiemateriaal en speciale afdichtingsmaterialen voor het samenstellen van zo'n voorzetwand.

Isolatiemateriaal

De best optie voor geluidsisolatie van muren is het gebruik van isolatiemateriaal. Dit materiaal wordt vaak gebruikt bij nieuwbouwprojecten, maar kun je ook achteraf toepassen bij renovaties. Isolatiemateriaal wordt in de muur geplaatst bij een dubbelwandige constructie en zorgt ervoor dat trillingen en geluidsgolven worden gedempt, waardoor diverse soorten geluid van de buren minder goed hoorbaar zijn.

Dit materiaal kan ook worden gebruikt bij het horen van geluid van bovenburen of onderburen. Door een voorzetplafond of een zwevende vloer te installeren en de holle ruimte te vullen met isolatiemateriaal, kan het luchtgeluid en contactgeluid van buren flink worden verminderd.

Je kunt het plafond, de vloer of de muur voorzien van allerlei soorten isolatiemateriaal. Enkele voorbeelden hiervan zijn glaswol, steenwol, schuimmateriaal en cellulose vezels. Bij AkoestiekPartner kun je terecht voor Métisse akoestisch isolatiemateriaal gemaakt van gerecyclede katoenvezels. Dit materiaal is duurzaam en erg effectie als geluidsisolatie en het verbeteren van de akoestiek in huis. Ook leveren we het in Nederland geproduceerde Cyclin cellulose isolatie. Cyclin is een circulair product gemaakt van reststromen papier en karton.

Het beste geluidsisolatie muur buren

Wil je de geluidsoverlast in jouw woning verminderen? Dan ben je bij AkoestiekPartner aan het juiste adres. Ons Metisse isolatie of Cyclin isolatie zorgt ervoor dat 95% van het geluid geabsorbeerd wordt. Bovendien kun je bij ons terecht voor advies op maat. Zo weet je precies hoe je de isolatie en akoestiek in jouw woning kunt optimaliseren.

Laat een reactie achter